Foto: SVT

Ambulansflygens piloter covidsmittade – tvingas till nödlösning

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt Ambulansflyg har drabbats av covidsmitta bland piloter och läget är ansträngt. Kommunalförbundet har genomfört ett tillfälligt samarbete med en extern operatör för att säkerställa helgens akuta transporter.

Sedan föregående vecka är några av medarbetarna i karantän efter mindre klustersmitta mellan piloter i cockpit. Smittspårning visar att spridningen är begränsad. De som berörs är piloter med smitta i familjen.

– Tyvärr är vi inte förskonade från den smitta som just nu drabbar hela samhället. För att säkerställa full beredskap, är det nödvändigt att söka alla tillgängliga lösningar, säger Anders Sylvan, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.

”Tror att det ska vara över till veckan”

Det är Hummingbird, en av Sveriges etablerade ambulansoperatörer, som kommer att hjälpa till i helgens transporter tills dess att personalen är tillbaka.

– Vi tror att det ska vara över till veckan, då kommer de flesta ur karantänen, säger Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig för Svenskt Ambulansflyg.

Tekniker, sjuksköterskor, medarbetare vid koordineringscentralen och kansli är i nuläget fullt friska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.