Foto: SVT

Andersson: ”Legitimt med vin till maten”

Uppdaterad
Publicerad

Bostaden AB bjuder på alkohol till middagarna på sina styrelseresor. Men andra kommunala bolag, till exempel Umeå Energi, tycker inte att det är rätt att bjuda på alkohol till politikerna i styrelsen.

Det är inga stora mängder som Bostaden AB bjuder på. Och styrelseordförande Bernt Andersson (S) tycker att deras utlandsresor är speciella tillfällen där alkohol bör ingå. Men enligt Umeå kommuns alkoholpolicy ska man i princip aldrig servera alkohol vid intern representation. Man kan bara göra undantag för det vid exempelvis större jubiléer och avtackningar. När Bernt Andersson får veta hur policyn låter så tycker han att den är för hård. 

– Ja, absolut, i dag är den det. När det gäller att ta ett glas vin till maten är det legitimt i de flesta sammanhang, säger Bernt Andersson (S). 

SVT Nyheter Västerbotten har granskat flera bolag inom Umeå kommun. Och Umeå Energi till exempel bjuder inte på alkohol överhuvudtaget, något styrelseordförande Lena Karlsson Engman håller hårt på.

– Det har jag alltid tyckt varit viktigt, att inte bjuda på alkohol för företagets pengar, säger hon till SVT Nyheter Västerbotten.

”Mitt uppdrag att få en harmoni”

I höstas reste Bostaden till Stockholm på studieresa och även på den resan stod företaget för mat och alkohol. Bernt Anderson (S) berättar att det är viktigt med styrelseresorna för att utbilda styrelsen.

Är det studiebesöken eller det sociala sammanhanget med att äta på restaurang varje kväll som är viktigast? 

– Det är en kombination. Det är mitt uppdrag att få en harmoni i styrelsen. Det är viktigt när vi får en ny styrelse att vi då får umgås lite grann.  

Se mer om vår granskning imorgon. Då berättar vi bland annat om hur Umeå Energis styrelse och högsta chefer åkt på studieresor för drygt 500.000 kronor de senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.