Foto: Anders Wiklund / TT

Arbetslösheten ökar i hela landet – men Västerbotten ligger lågt

Publicerad
Arbetslösheten fortsätter att öka i samtliga län men samtidigt har Västerbotten ändå en av de lägsta siffrorna i hela landet, visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.
– Större investeringar har delvis räddat arbetsmarknaden, menar Joachim Ejderhäll, sektionschef på enheten för norra Västerbotten
på Arbetsförmedlingen.

I slutet av juni var antalet inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen 466 000 personer i hela landet. Detta är en ökning med 130 000 personer jämfört med samma månad förra året, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande under måndagen.

I Västerbotten har arbetslösheten stigit från 5,0 procent i juni 2019 till 6,7 procent i år. I riket är siffran för juni 2020 9,0 procent. Anledningen till att vi ligger så lågt är delvis den första siffran.

– Vi i Västerbotten har legat lägre under en längre period, och det är dels för att vi hade lägre utgångsläge än andra län när coronapandemin slog till, Joachim Ejderhäll, på Arbetsförmedlingen.

Skillnader mellan kust och inland

Det är framförallt tjänstsektorn som drabbats hårdast av coronapandemin i länet, och där har Umeå och Skellefteå störst andel personer som jobbar inom tjänstesektorn. I inlandet ser situationen annorlunda ut.

– Sedan har småföretagare och egenföretagare inom turistnäringen drabbats hårt, mest på grund av mängden inställda arrangemang, så som marknader men också betydligt mindre turister och en stor effekt är så klart att att Norge har sin gräns stängd, förklarar Ejderhäll.

Investeringar räddade efterfrågan på arbetskraft

Men det finns också några positiva faktorer som gjort att arbetsmarknaden i Västerbotten klarat sig relativt bra under corona. En är bland annat att fler återanställer sin personal efter varsel, men en annan kan vara satsningarna som görs inom industrisektorn.

– Arbetsmarknaden har gått starkt de senaste åren jämfört med andra län. Vi har haft och har även kommande investeringar som gör att efterfrågan på arbetskraft är god, säger Ejderhäll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet