Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Man kan lugnt säga att det blir en begränsad turism” – hör regionturismchefen i länet Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Turistföretagare i Västerbotten djupt oroade över ekonomin

Uppdaterad
Publicerad

Stängda gränser och restriktioner för resande påverkar besöksnäringen hårt i landet, inte minst i vidsträckta Västerbottens län.
– Det som håller hoppet uppe är att det ska bli en sommar som erbjuder åtminstone några besökare, säger Annika Sandström, regionturismchef.

Flera hundra företagare i länet livnär sig på besöksnäringen – allt från handel till hotell och företag som erbjuder olika typer av aktiviteter. Nästan alla upplever en oro inför sommaren, enligt enkäter som Region Västerbotten sammanställt – 287 företag svarade på den senaste.

– Majoriteten är oroliga för ekonomin. För hur skaffar man nya gäster när det inte finns ett resande, säger Annika Sandström, regionturismchef.

Hoppas på hemester

Coronarestriktioner har i princip gjort att turismen avstannat helt. Beskedet från regeringen att förlänga inreseförbudet till 15 juni gör så klart inte oron mindre. De norska besökarna står normalt för hälften av alla utlandsövernattningar i länet.

Istället står hoppet till hemmasemestrande västerbottningar.

– Hemester och staycation är väl begreppen vi slänger oss med nu. Inom två timmars radie finns enormt mycket att upptäcka, säger Annika Sandström.

Företagare erbjuds stöd

I avsaknad av turister jobbar Region Västerbotten nu med att skapa förutsättningar för när samhället kommer att öppna igen. Regionen erbjuder också olika former av ekonomiskt företagsstöd. Till exempel kan företag med max nio anställda söka omställningsstöd.

– Vi tittar hela tiden på nya lösningar, säger Sandström.

Ni pratar ändå om att locka besökare till Västerbotten – hur gör man det utan att bryta mot reserestriktioner?

– Än så länge har vi inte vågat gå ut med nåt budskap, men vi förbereder ett utifall det öppnas upp för resande. Vi har tagit fram ett koncept för att försiktigt och respektfullt locka och bjuda in besökare från närområdena, säger Annika Sandström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet