”De är enormt viktiga” – hör Visit Skellefteås vd om norska turisterna Foto: Marit A Israelsson, SVT

Stor oro inför sommaren bland företagare i Skellefteå

Publicerad

Normalt har Skellefteå över 90 000 norska gästnätter varje år. De flesta kommer under sommaren, men nu när gränsen stängts på grund av corona växer oron allt mer bland många företagare.

– Norrmännen är otroligt viktiga för den turistekonomiska omsättningen i Skellefteå, säger Maria Rautio, centrumledare på Visit Skellefteå.

Hela åtta av tio företagare i kommunen känner stor oro inför sommarsäsongen i Skellefteå. Kommer inte de norska turisterna kan det blir otroligt tufft. 62 procent är oroliga för sin överlevnad. Det visar Visit Skellefteås senaste enkät.

Med i princip utebliven turism har hotell- och konferensanläggningar hittills drabbats hårdast. Nio av tio uppger att de tappat mer än 70 procent av omsättningen, trots försök att anpassa verksamheterna efter rådande förhållningsregler.

Coronaviruset i Västerbotten

– Det har inte hjälpt. Konferensmarknaden dog från en dag till en annan och företagen ser ingen ljusning, berättar Maria Broman vd på Visit Skellefteå.

Hoppet står till norrmännen

Även om livsmedelsbutiker generellt klarat sig bra är det tuffare för de som förädlar livsmedlen. Många restauranger har ställt om till avhämtningsalternativ för kunderna, men inte alls lyckats få samma lönsamhet med den modellen, enligt enkäten.

Inför sommaren hoppas Visit Skellefteå att fler kommuninvånare ska välja att semestra runt hemorten, så kallad hemester. Men mest står hoppet till norrmännen.

– Vi planerar för att vara redo när gränsen öppnas och hoppas verkligen få välkomna dem till Skellefteå även i sommar, säger Maria Rautio.

Enkäten om covid-19:s påverkan i Skellefteå

Under vecka 17 (20 april till 26 april) genomfördes en enkät bland Visit Skellefteås medlemsföretag med fokus på besöksnäringsrelaterade verksamheter – en uppföljning av enkäten som skickades ut och besvarades under vecka 13.

Totalt inkom 113 svar från en bredd av handels-, besöksnärings- och serviceföretag.

Enkäten visar att:

• 82 procent av företagen påverkats ytterligare efter den 1 april.

• 55 procent av företagen anger att de tappat mer än hälften av sin omsättning, jämfört med 44 procent för en månad sedan.

• 8 av 10 företag känner stor oro inför sommarsäsongen.

• Hela 62 procent är oroliga för sin överlevnad.

• 9 av 10 anläggningar inom hotell- och konferensbranschen uppger att de tappat mer än 70 procent av sin omsättning.

• 7 av 10 event- och upplevelsebolag uppger att de förlorat mer än 70 procent av omsättningen.

Syftet med enkäterna är att samla in information om hur företagen påverkats av effekterna av Coronaviruset. Frågorna som ställs rör dels faktiska uppgifter om företag och bransch, dels upplevd minskning i omsättning och kundflöde.

Källa: Visit Skellefteå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet