Barn evakuerades – till sjukt hus

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun har problem med sjuka skolor och förskolor – något som lett till flyttade elever och renoveringar. Men nu visar sig inte ens lokalerna som barnen evakueras till vara säkra.

Östtegs skola evakuerades för att lokalerna var sjuka. Men de minsta barnen fick flytta till Matrisen, en byggnad som också är sjuk. Många av barnen och lärarna har nu fått problem.

Matrisen fungerar som evakueringslokaler för Umeå kommun, så när Östtegs skola skulle renoveras verkade det som en perfekt lösning att flytta de minsta barnen dit. Men i dag kan en del av dem inte ens äta i matsalen.

Miljöproblem på förskolor i Umeå

– De får rodnader, utslag, det kliar och ögonen rinner. Diverse obehag av någonting som vi inte riktigt vet vad det är, säger Håkan Åkersten, rektor på Östtegs skola.

Även vuxna känner obehag

Problem finns i flera rum och nu byggs ventilationen om för att öka luftflödet. Men också luftkvaliteten måste undersökas.

– Det vi vill veta är vad som är den bakomliggande orsaken till att både barn och vuxna nu känner obehag och också får kroppsliga symptom, säger Håkan Åkersten.

Bland personalen har sex personer kontakt med företagshälsovården och av 140 elever på skolan är det hittills ett tiotal som har uppsökt skolsköterskan för problem som misstänks ha orsakats av inomhusmiljön.

– Huvudvärk, utslag, andningssvårigheter, rinniga ögon – det är dom symptom jag har hört, säger föräldern Sara Borgstedt.

Kan finnas mörkertal

Det kan finnas ett stort mörkertal och nu försöker oroliga föräldrar kartlägga hur många barn som har drabbats.

– Man vet ju inte vad det är som gör att barnen och en del lärare blir sjuka. Hur kommer det här att påverka våra barn när de blir större. Kommer de att få men senare i livet i form av allergier eller andra kroniska sjukdomar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljöproblem på förskolor i Umeå

Mer i ämnet