Foto: TT

Läkare misstänks för sexbrott mot barn – landstinget kontaktar föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Den läkare som sitter häktad för en rad sexbrott mot barn misstänks ha gjort onödiga undersökningar på sex barn i Skellefteå. Västerbottens läns landsting går nu vidare med utredningen och kontaktar barnens föräldrar.

– Vi har funnit vissa avvikelser som nu utreds vidare, säger Håkan Larsson, primärvårdsdirektör.

Läkaren arbetade 2016 på Erikslids hälsocentral i Skellefteå. Mannen misstänks för flera sexuella övergrepp på barn i södra Sverige. Västerbottens läns landsting har granskat journaler för totalt 1000 patienter, varav 100-200 handlar om barn. Det har funnit avvikelser i sex barns journaler och kontaktar nu föräldrarna.

– Avvikelserna handlar om att patientens sökorsak inte motiverar den undersökning som läkaren gjort, säger Håkan Larsson.

Läkare dömd för övergrepp på barn

Forsätter utredningen

I de sex fall där man funnit avvikelser har föräldrarna i ett av fallen valt att ta kontakt med polisen för att diskutera en eventuell polisanmälan.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Men vi har inte funnit något så gravt att vi på egen hand anmäler, säger Håkan Larsson.

Oroliga föräldrar kan kontakta landstinget

Landstinget uppmanar alla föräldrar som har barn som blivit undersökta på den här hälsocentralen under den här tidsperioden och är oroliga att höra av sig.

– Om man känner att det är något som inte stämmer eller är bra kan man höra av sig, för att få något bekräftat eller dementerat. Som patient och anhörig är det viktigt att känna sig trygg, säger Håkan Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare dömd för övergrepp på barn

Mer i ämnet