Foto: TT

Läkare häktas för fler fall av misstänkta sexbrott mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren som misstänks för sexövergrepp på barn häktades i dag av Stockholms tingsrätt för ytterligare nio fall av misstänkta barnsexbrott.

Läkaren var sedan tidigare häktad för nio misstänkta fall av barnsexbrott, och i dag omhäktades han för dessa, samtidigt som han häktades för ytterligare nio fall. Läkaren häktas på sannolika skäl.

Han misstänks nu alltså för totalt 18 fall av barnsexbrott – fyra fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, två fall av sexuellt ofredande, sex fall av barnpornografibrott och sex fall av utnyttjande av barn för sexuell posering.

Läkare dömd för övergrepp på barn

– Det är tillfredsställande att tingsrätten delar min bedömning, både vad gäller misstankegrad och brottsrubriceringar, säger Jonas Peterson, kammaråklagare.

Fem barn ska ha utsatts men åklagaren vill inte säga hur gamla de är eller vilket kön de har. Inga av de ovannämnda 18 arton brottspunkterna ska ha skett i tjänsten, men det finns ytterligare fyra fall av ofredanden som ska ha kopplingar till läkarens dåvarande arbetsplats i Stockholm. 

Nekar till brott

Mannen nekar genom sin advokat till misstankarna.

– Det var såklart en besvikelse både att han blev omhäktad och även häktad för de nya misstankarna. Hans inställning är ju densamma som den varit genom hela utredningen – han förnekar brott och tillbakavisar anklagelserna med bestämdhet och anser inte att han ska behöva vara häktad, säger försvarsadvokat Frida Wallin.

Skaraborgs sjukhus där mannen tidigare varit anställd har gjort en så kallad orosanmälan till Inspektionen för vård och omsorg efter att det finns misstanke om att något kan ha hänt även där.

Var läkaren jobbat i Stockholm är inte offentligt, men Stockholms läns landstings presstjänst uppger att han inte har varit anställd av landstinget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare dömd för övergrepp på barn

Mer i ämnet