Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kortbedrägerierna fortsätter att öka i norra Sverige. Polisen Mikael Ahrtzing uppmanar dem som upptäcker något konstigt att polisanmäla. Foto: SVT

Bedrägerianmälningarna fortsätter att strömma in i norra Sverige

Publicerad

Anmälningarna om kortbedrägerier fortsätter att ligga i högt hos polisen i region Nord. Kortuppgifterna stjäls online och säljs sedan vidare.

– Du måste ha koll på ditt konto och polisanmäla om du upptäcker något, säger Mikael Ahrtzing vid polisens regionala IT-brottscentrum.

Under första halvåret har polisen i region Nord tagit emot hundratals anmälningar gällande kortbedrägerier på nätet. Det handlar om brott som både är svåra att utreda, men också svåra att upptäcka för den drabbade.

– Jag tror inte bankerna övervakar och kan se vad som händer på ditt konto. Det måste du göra. Ser du något som avviker, så får du ta en funderare. Är det något du inte känner igen – gör en polisanmälan, säger Mikael Ahrtzing.

Uppgifter säljs på Darknet

Beloppen det rör sig om handlar ofta om mindre summor, vilket gör det hela svårare att upptäcka. Det handlar ofta om att någon kommit över kortuppgifter, till exempel när någon handlat på nätet – uppgifter som senare säljs på Darknet.

I klippet hör du Mikael Ahrtzing berätta mer om hur bedrägerierna går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.