Foto: SVT

IFK Umeå vill sälja arena för att undvika konkurshot

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsnämnden avslog på torsdagen förslaget att köpa Vildmannavallen. Beslutet riskerar innebära konkurs för bolaget och ett hårt slag mot ägaren IFK Umeå.

– Vi jobbar vidare och ser vilka lösningar vi kan hitta, säger Jan Sundman, ordförande i IFK Umeå.

IFK Umeå har föreslagit att kommunen ska köpa eller hyra arenan Vildmannavallen på grund av den svåra ekonomiska situationen för bolaget Vildmannavallen AB, som ägs av föreningen.

Men igår beslutade Fritidsnämnden att säga nej.

– Det blev ett avslag på att vi går in och köper eller hyr. Det beror enbart på att vi har fått dramatiskt försämrade budgetförutsättningar för nästa år, säger Ari Leinonen (S), ordförande för Fritidsnämnden.

Frågan skickas nu vidare till budgetberedningen.

– Det är en så pass välskött förening och vi vill inte helt punktera den här frågan, säger Ari Leinonen men tillägger att han inte ser någon möjlighet till ett ändrat beslut i Fritidsnämnden.

”Måste söka andra vägar”

Jan Sundman, ordförande för IFK Umeå, beklagar beslutet, men tillägger också att han inte riktigt vet vad det innebär i nuläget.

– Vi ska i första hand försöka tolka det beslut som är taget och kontakta kommunen.

Om beslutet står fast att varken köpa eller hyra, vad innebär det? 

– Det innebär att vi måste söka andra vägar. Kommunen har känts som en naturlig köpare av anläggningen. Men vi jobbar vidare och ser vilka lösningar vi kan finna.

Tvist med Skatteverket

Bakgrunden till de IFK Umeås ekonomiska problem är att föreningen befinner sig i en pågående tvist med Skatteverket. Myndigheten har gjort en omtolkning av momsavdrag, vilket gjort att IFK Umeå blivit återbetalningsskyldiga.

– Vi har överklagat Skatteverkets besked och den processen har belastat bolaget ganska mycket och ställt bolaget i en likviditetskris, säger Jan Sundman.

Är det risk för konkurs? 

– Ja det finns det ju alltid. Vi försöker lösa detta men vi vet inte utgången ännu.

Hur skulle en konkurs påverka Umeå IFK?

– Det skulle naturligtvis inte vara bra.

Bakgrund

Bolaget Vildmannavallen AB ägs av IFK Umeå, som hyr ut arenan till olika föreningar. 2014 gjordes Vildmannavallen om till konstgräsplan och Umeå IFK investerade 5,5 miljoner i arenan. Vid bland annat den investeringen hade IFK Umeå kontakt med Skatteverket om momskostnader, men 2017 meddelade Skatteverket att man tolkat om reglerna och att IFK Umeå fotboll skulle betala en retroaktiv moms på 1,4 miljoner. Föreningen har överklagat beslutet och fallet har nu gått till kammarrätten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.