Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Julia Örtegren/SVT

Polisens teori om bilbränderna i Umeå: Kriminella vill lura bort polisen – ”Otroligt stötande”

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella nätverk beordrar unga personer att orsaka bilbränder i Umeå för att kunna begå andra grova brott när polisen är upptagen. Det säger polisens spaningsledare Thomas Palmgren.

– Det är otroligt stötande när de tar noll hänsyn till hur det drabbar människor, säger han.

Förra veckan gjorde polisen i Umeå tillslag mot den organiserade narkotikabrottsligheten. Och bara några dagar efteråt brann tio bilar i en garagelänga på Tomtebo. Vid tidigare bilbränder har polisen sett tydliga kopplingar till de kriminella nätverken.

– Det kan handla om en motreaktion på vårt arbete, säger polisens spaningsledare Thomas Palmgren.

Polisen: Yngre beordras att tända eld

Det har varit flera bilbränder i Umeå senaste året. I augusti brann en garagelänga på Tomtebo och i oktober brann flera bilar olika platser. Förundersökningarna har lagts ner i brist på bevis.

Men enligt Umeåpolisens spaningschef har de uppgifter från olika förundersökningar på att kriminella bränner bilar för att locka till sig polisen.

– Vi har tydliga indikationer på att man i många fall beordrar unga personer att begå sådana här brott i syfte att dra polisen till sig för att man vill göra andra brott någon annanstans, säger han.

Oklar orsak till helgens brand

I nuläget finns ingen misstänkt för helgens brand på Tomtebo eller någon tydlig brandorsak.

– Det kan vara motreaktioner på polisarbete, men det kan lika gärna vara en undanmanöver för andra grova brott. Och i det här fallet är det för tidigt att säga vad det kan vara, säger Thomas Palmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.