Foto: Anders Öhlund, SVT

Blåbärsvin från Norsjö ska exporteras till Kina

Publicerad

Blåbärsvin från Västerbotten ska nu exporteras till Kina. Det handlar om en gammal tradition som fått kommit tillbaka igen och i Norsjö tillverkas nu 25 000 flaskor vin.

– För några år sedan vi fick över 25 kilo blåbär efter plockningen och vi bestämde oss för att göra vin, men att göra vin på bär och druvor är inte samma sak, det upptäckte vi snabbt, berättar Li Holmberg.

I fyra år letade de efter rätt kunskap och fann den i Kanada där man också gör blåbärsvin, berättar Li Holmberg. Hon har tillsammans med Lars Normark dragit igång vintillverkningen i en nedlagd industrilokal i Norsjö.

Stor efterfrågan i Kina

I fjol kom produktionen igång och vin levererades till fem av Systembolagets butiker i länet, de sålde slut på några dagar. Efter det köpte Systembolaget upp alla 750 flaskor som var kvar och de säljs i speciella premiumbutiker i Stockholm. Det handlar om både mat- och dessertvin.

– Nu räcker inte heller våra egna plockade bär. Vi har köpt in 10 ton blåbär, nya jästankar och nya ekfat och personal ska anställas, berättar Li Holmberg.

Om ett år tänker man börja exportera blåbärsvinet till Kina där det är stor efterfrågan på den här typen av dryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.