Foto: SVT

Blev strandsatt i fjällen – nödtelefonen fungerade inte

Uppdaterad
Publicerad

Jimmy Hanses från Karlstad blev svårt sjuk i väglöst land i Ammarnäsfjällen. Men polisens hjälptelefon fungerade inte och han blev liggandes ensam i åtta dagar. 

Det var i slutet på juli som Jimmy Hanses från Karlstad gjorde en lång fjälltur i Ammarnäsfjällen. Men det gick inte som planerat. Han blev svårt sjuk och fick inte behålla varken mat eller vätska. Efter några dagar fick han också hög feber och då blev han riktigt rädd. 

– Hög feber, vätskebrist och inte få behålla mat, det är en väldigt dålig kombination, säger han till SVT.

Telefonstrul strandsatte Jimmy

Jimmy Hanses tog sig då till den obemannade Vitnjulstugan där det finns en hjälptelefon som är direktkopplad till polisen. Men telefonen fungerade inte. Operatören hörde inte vad Jimmy sa och polisen skickade aldrig någon hjälp. 

– Dom bekräftade att det var Vitnjul som ringde och när man ringer gång på gång på gång borde dom ha förstått att någon behövde hjälp, säger Jimmy Hanses som är mycket frustrerad över att han blev lämnad åt sitt öde. 

Efter att Jimmy Hanses inte fått behålla någon mat eller vätska på sex dagar började han koka näver för att förstoppa sig själv.  

– Det är som att äta en stor tygbit. Det säger stopp, säger Jimmy Hanses och fortsätter. Det är lite pinsamt att säga men proppen släpper efter några timmar... 

Det tar åtta dagar innan Jimmy Hanses har ork att på egen hand ta sig ner från fjället. 

– Jag gick på överlevnadsinstinkt.

Polisen: Borde ha skickat fjällräddning

SVT har försökt få information om den här händelsen från regionledningscentralen i Umeå sedan drygt tre veckor tillbaka. Polisen har i fredags bekräftat att larmet finns inspelat men SVT har inte fått ta del av materialet ännu. 

LÄS MER: Polisen erkänner att de agerat fel: ”Det är olyckligt”

Stephen Jerand är nationell samordnare på polisen och han säger att polisen ska skicka fjällräddning vid sådana här tillfällen. 

– Det gick ett sådant larm en vecka senare och då agerade man korrekt och man åkte till platsen och konstaterade att det var ett tekniskt fel, säger Stephen Jerand.

LÄS MER: Få falsklarm i fjällen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

LARM I FJÄLLEN

Mer i ämnet