– Det har gjorts heroiska insatser av allmänheten som ryck ut med motorsågar och annat och hjälpt till att röja brandgator och hindra spridning, säger Ulf Månsson, kommunchef i Nordmaling. Foto: Tommy Forsgren, SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Flera nya bränder kring Nordmaling – kom under kontroll ikväll

Uppdaterad
Publicerad

Lördagens åskoväder orsakade rejält med pådrag i Nordmaling. Som mest hanterade  räddningstjänsten elva olika brandrelaterade larm. 

Nordmalings kommun drabbades under lördagen av flera nya bränder i samband med att ett åskoväder drog in över kommunen. Ovädret gav upphov till fyra nya bränder, men många fler larm eftersom röken rörde sig över stora områden.

– Som mest hade vi elva larm som pågick, säger kommunchef Ulf Månsson på lördagkvällen.

De faktiska bränderna uppstod i Baggård, Olofsfors, Aspeå och vid Storrisberget och rökutvecklingen gjorde att boende i Rundviksområdet ombads hålla sig inomhus.

”Heroiska insatser”

Räddningstjänsten i Nordmaling har ju redan haft händerna fulla med storbranden runt Högbränna och Tallberg, men fick nu alltså ytterligare fyra bränder att hantera.

Ulf Månsson prisar räddningstjänsten, men konstaterar också att släckningsarbetet fått stor hjälp av den helikopter som flugits in från Boden och från allmänheten.

– Det har gjorts heroiska insatser av allmänheten som ryck ut med motorsågar och annat och hjälpt till att röja brandgator och hindra spridning. Det har varit folk i alla åldrar som hjälpt till, säger Månsson.

Under kontroll

Vid halvåttatiden på kvällen bedömdes alla bränderna vara under kontroll och Ulf Månsson konstaterar att ingen person kommit till skada.

– Det har bara blivit materiella skador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna i Västerbotten 2018

Mer i ämnet