Ej tillräckligt tillagade bönor orsakade magsjukan på Baldergymnasiet i Skellefteå där 275 personer insjuknade. Foto: SVT, Jurek Holzer/SvD/ TT

Bönor bakom magsjukan på Baldergymnasiet i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Ej tillräckligt tillagade bönor orsakade magsjukan på Baldergymnasiet i Skellefteå där 275 personer insjuknade. Det meddelade kommunen under torsdagen.

– Det är fruktansvärt skönt att ha fått veta vad det berodde på, säger Peter Lundmark, måltidschef, Skellefteå kommun.

Det har länge varit oklart vad som orsakade matförgiftningen på Baldergymnasiet, men efter att ha skickat prover till ett labb i Storbritannien har kommunen nu fått ett svar. Det visar sig att boven i dramat var lektiner, ett bönprotein som fanns i en köttfärsgryta som serverades på skolan.

Att lektin-nivåerna var förhöjda berodde på att bönorna inte var nog tillagade.

Ska skärpa rutinerna

Efter beskedet meddelar måltidschefen vid Skellefteå kommun att man kommer att skärpa rutinerna.

– Det är jätteviktigt att vi fått fram vad det här berodde på. Utifrån vår verksamhet kommer vi att skärpa oss kring rutiner med baljväxter över huvudtaget så vi har en säkrare hantering på det, säger Peter Lundmark.

Han menar dock att de jobbat med den här typen av bönor tidigare och haft bra rutiner kring det, men att man i och med det här beskedet kan börja gräva och se vad det var som orsakade det här.

– Vi kan gräva och se vad som har brustit, det är många olika detaljer. Var det när vi förvällde de i vattnet, när vi kokade eller någon omrörning som gått fel?

Kan vara första fallet i Sverige

Enligt både Peter Lundmark och Sandra Wallstöm, livsmedelsinstruktör i Skellefteå kommun, kan det här ha varit det första fallet i Sverige.

– Det är positivt att vi har fått ett tydligt svar, vilket är ovanligt vid matförgiftning generellt. Det är även, vad vi vet, första gången som förhöjda halter av lektin har påvisats som orsak till matförgiftning specifikt i Sverige, säger Sandra Wallström.

Totalt hörde cirka 280 personer av sig till kommunen med matförgiftningssymptom i samband med händelsen.

Fakta lektin:

Lektiner är en grupp av proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter som bönor, linser och ärtor. Hur mycket lektiner det finns i de olika typerna av baljväxter varierar.

Att äta obearbetade och färska, till exempel otillräckligt kokade, baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor cirka 1-7 timmar efter du ätit dem.

Lektiner förstörs och blir ofarliga vid tillräcklig blötläggning och efterföljande kokning.

Källa: Skellefteå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.