Tage Alalehto, kriminolog vid Umeå universitet. Foto: SVT.

Kriminologen: ”Borde hålla kolossalt låg profil”

Uppdaterad
Publicerad

Risken för återfall i sexualbrott är inte kopplat direkt till Umeå, menar lagmannen Agneta Ögren. Samtidigt varnar kriminologen Tage Alalehto för Hagamannens offensiva beteende.

I dag kom det slutgiltiga beskedet om Hagamannens rörelsefrihet: När han blir villkorligt frigiven den 28 juli tillåts han besöka Umeå med omnejd. Agneta Ögren är lagman och chef vid Umeå tingsrätt, där beslutet togs.

– Jag har funnit efter prövning att det inte finns stöd för att begränsa hans rörelsefrihet, säger Agneta Ögren.

Hagamannen

Se hela inslaget om beslutet här.

Minimerar inte riskerna

Kriminalvården hävdar forfarande att det finns en stor risk att Hagamannen återfaller i sexualbrott.

– Det har vi bedömt, och därför ska han ha behandling, säger Agneta Ögren, och syftar på Relations- och samlevnadsprogrammet samt den alkoholbehandling som han ska genomgå.

En geografisk begränsning minimerar inte riskerna, menar Ögren.

– Det finns en stor risk att han återfaller, men den risken är lika stor i hela Sverige – den är inte kopplad direkt till Umeå.

”Borde ta köksvägen in”

Det var Hagamannen själv som vädjade om att få återvända till hemkommunen. Han vill bland annat kunna stärka ett socialt nätverk på längre sikt i Umeå. Tage Alalehto, kriminolog vid Umeå universitet, tycker att Hagamannens agerande just nu är allt för offensivt.

– Därför borde han ta köksvägen in och hålla en kolossalt låg profil. Människor kommer att försöka bevaka och titta var han är, säger Tage Alalehto, och fortsätter:

– Och det finns säkert de som är berdda att ta till en fysisk konfrontation, därför att de helt enkelt fortfarande är förbannade på honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hagamannen

Mer i ämnet