Foto: SVT.

Hagamannen får återvända till Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Umeå tingsrätt ändrar delar av Övervakningsnämndens beslut – ingen begränsning av Hagamannens rörelsefrihet när han friges villkorligt 28 juli efter drygt nio år i fängelse.

I mars satte Övervakningsnämnden, efter förslag från Kriminalvården, särskilda villkor och restriktioner för det första året efter frigivningen. I beslutet fanns den ovanliga geografiska begränsningen som skulle ge Hagamannen förbud att vistas i Umeå och kranskommunerna Robertsfors, Vännäs, Nordmaling, Vindeln och Bjurholm.

Häver begränsningen

Hagamannen överklagade nämndens beslut, och vid 14-tiden på fredagen offentliggjorde tingsrätten sitt beslut:

Rätten ändrar delvis Övervakningsnämndens beslut, och häver förbudet för Hagamannen att vistas i Umeå med omnejd.

– Vi ser inget lagligt stöd för att begränsa hans rörelsefrihet, säger Agneta Ögren, lagman och chef för Umeå tingsrätt.

Krävs ökad risk

Tingsrätten utesluter inte att det finns en stor hotbild, stort agg och motvilja mot Hagamannen i området där han utfört brotten och att detta skulle kunna försvåra hans återanpassning i samhället. Enligt lagen måste det dock finnas en ökad risk för återfall i brott på grund av hotbilden för att man skall begränsa rörelsefriheten, skriver rätten i sitt utlåtande.

Måste gå i behandling

När det gäller den del av restriktionerna som handlar om vård, så fastslår tingsrätten Övervakningsnämndens beslut. Man anser att Hagamannen har ”ett stort och fortsatt behov av behandling”.

Deltagande i Relations- och samlevnadsprogrammet (ROS) och alkoholbehandling ska fungera riskreducerande och bör enligt rätten inte vara frivilliga, eftersom det då finns en risk att han inte genomför dem.

Läs mer om turerna kring restriktionerna.

  • Hovrätten för Övre Norrland dömde Hagamannen 2 oktober 2006.
  • Straffet blev fängelse i 14 år för två försök till mord, två fall av grov våldtäkt, våldtäkt samt försök till våldtäkt. Samtliga brott skedde i Umeå kommun.
  • Hagamannen blir villkorligt frigiven 28 juli, efter att ha avtjänat två tredjedelar av strafftiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hagamannen – Frigivningen

Mer i ämnet