Carportar på Mariehem brann ner under natten mot lördag. Foto: Marianne Sandström

Branden på Mariehem: ”Orsaken till branden ej fastställd”

Uppdaterad
Publicerad

Branden på Mariehem förra fredagen totalförstörde ett 40-tal bilar. Nu är den tekniska utredningen färdig och man har ännu inte kunnat fastställa brandorsaken.

Fredagen 14 februari brann det i ett antal carportlängor på Mariehem i Umeå och ett 40-tal bilar totalförstördes.

Det snabba händelseförloppet gjorde att polisen då misstänkte att branden var anlagd. Nu har den tekniska rapporten färdigställts men där har man inte lyckats fastställa om branden faktiskt var anlagd eller ej.

– Teknikerna har inte lyckats fastslå vad orsaken till branden var på grund av att temperaturen helt enkelt varit så hög att eventuella spår brunnit upp, säger David Helgesson, chef för grova brott i Umeå.

Utreds fortsatt som mordbrand

Händelsen utreds ändå vidare som grov mordbrand på grund av den snabba utvecklingen av händelseförloppet, samt intressanta iaktagelser på platsen.

– Det finns vittnesuppgifter, samt det hastiga händelseförloppet som talar för att branden skulle vara anlagd. Polisen kommer att fortsätta utredningen med att samla in vittnesuppgifter samt att följa upp tips. Man har redan samlat information från ett 100-tal personer, säger David Helgesson.

Svårt att lösa

– I regel är mordbränder svåra att utreda, och om man väl lyckats bevisa att branden är anlagd så är det svårt att bevisa vem som är skyldig, säger David Helgesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.