Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör regionrådet om varför det är viktigt att ha kvar Bussgods.

Bussgods i Västerbotten räddas kvar

Publicerad

Efter ett intensivt arbete mellan Norrbotten och Västerbotten är framtiden för Bussgods säkrad. Räddningen är att bussgods i Norr AB tar över transporterna. Detta meddelade Länstrafiken på tisdagen.

För några år sedan diskuterades en sammanslagning av Bussgods i Norrland, men det blev inget av med det. Jämtland drog sig ur samarbetet för att sälja ut verksamheten och i Norrbotten skulle den läggas ned.

Men på tisdagen meddelar Länstrafiken att godstrafiken i inlandet är säkrad. Bussgods i Norr AB, som är Västerbottens aktör inom Bussgods, tar över transporterna i Norrbottens län och i och med det säkras även godstrafiken i Västerbottens inland.

– Att Bussgods i Norr AB tar över godstransporterna innebär att vi kan säkra transporterna i en stor del av Norrbotten, medan vi nyttjar befintliga resurser och kompetens i både Norr- och Västerbotten, säger Mats Aspemo, vd Länstrafiken i Norrbotten AB, i ett pressmeddelande.

”Viktigt att hela länet ska leva”

Enligt Länstrafiken innebär den nya lösningen i Norrbotten att man kommer se över nätet av busstationer och ombud för att anpassa verksamheten till marknadens behov.

Regionråd Rickard Carstedt (S) ser positivt på samarbetet.

– Det är viktigt att hela länet ska leva. För att det ska vara möjligt är godstrafiken en viktig del.

Hör mer av regionrådet i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer