Foto: Umeå kommun

Umeå behöver fler gymnasieskolor – trots nybygget

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun kommer att behöva ytterligare en gymnasieskola, förutom Maja Beskowsskolan som ska stå klar nästa år.

– Befolkningsprognosen för Umeå har ju skrivits upp, och det är nu helt klart att vi behöver en skola till år 2025, säger Peter Vigren (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Till hösten kommer Dragonskolan att behöva tacka nej till 300 förstahandssökanden, och över huvud taget är de kommunala gymnasieskolorna i Umeå attraktiva. Ungefär 80 procent av de som söker till gymnasiet i Umeå söker kommunala skolor, 20 procent söker till friskolor.

– Helst hade vi behövt Maja Beskowsskolan klart redan till hösten, det blir trångt till hösten, säger Peter Vigren.

Under åren 2019-2019 kommer ytterligare 1200 elever att gå i gymnasium i Umeå, jämfört med idag, enligt prognoserna.

Har börjat diskutera alternativen

De förslag som gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden nu börjat diskutera är antingen att bygga ut Maja Beskowsskolan, eller bygga en helt ny skola.

– Inget beslut är fattat, men i nämnden ställer vi oss bakom tjänstemännens underlag, och vi måste jobba vidare med frågan, säger Peter Vigren.

Fakta om Maja Beskowsskolan

Visa

Är före detta Östra gymnasiet och senare Fridhemsgymnasiet som ska helrenoveras för att skapa en ny skola med två skolformer gemensamt, högstadium och gymnasium. Totalt kommer den att ha runt 1600 elever, 1000 på gymnasiet och 600 på högstadiet. Skolan ska invigas 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer