Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Centerpartiet i Vilhelmina: Undersök överledning av Vojmån

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om en överledning av Vojmån i Vilhelmina har splittrat kommunen i ungefär 30 år. Nu vill Centerpartiet att frågan undersöks på nytt – för att kommunen ska bidra till energiomställningen.

– Vi skapar förutsättningar för jobb, företagande och ökad kapacitet i Vilhelminas elnät, utbyggd ladd-infrastruktur och en jämnare reglering av Vojmån, säger Joakim Risberg (C) kommunalrådskandidat.

Det striden gällande Vojmån i Villemina handlar om är om det ska ske en överledning av ån för att utvinna mer energi genom vattenkraft eller inte.

Vattenfall fick tidigare ett uppdrag från kommunen att göra en förstudie om överledning av vattnet från Vojmån i Vilhelmina kommun till Malgomajs sjösystem, för att öka inflödet till kraftverket vid Stalon. Överledningen av vattnet skulle ske genom en 17 kilometer lång tunnel.

Valet 2022 Vilhelmina

”Ett annat läge nu”

2008 blev det en folkomröstning om frågan i Vilhelmina kommun. Nej-sidan vann och frågan lades på is.

– Vi hade en folkomröstning om högertrafik också – där man sa nej. Vi har respekterat folkomröstningen i 14 år. Men vi har ett annat läge när det gäller klimatet nu. Vi vill att frågan utreds på nytt, säger Joakim Risberg (C).

Med knappt två veckor till valet så lyfter nu styrande Centerpartiet upp frågan om en överledning av Vojmån igen.

Hur kommer det sig att ni inte utrett frågan under mandatperioden?

– Vi har inte haft möjlighet. Vi har haft fullt upp att hålla näsan över vattenytan när det gäller den kommunala ekonomin. Men det här är en riktigt bra idé och en möjlighet att få pengar in i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Vilhelmina

Mer i ämnet