Foto: SVT

Chefer utnyttjar kommunens fjälllägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun äger fyra lägenheter i Hemavan som de anställda ska kunna nyttja. Men de anställda har inte vetat om lägenheterna. Och de som utnyttjat dem är till stor del chefer.

Umeå kommun och flera kommunala bolag äger totalt nio lägenheter i Hemavan som anställda får hyra. Lägenheterna har väckt kritik hos politiker.

– Det är en fullständigt felaktig prioritering, säger Anders Ågren (M)

Kommunala semesterlägenheter

”För de som inte har tjock plånbok”

Kommunens argument för att ha kvar lägenheterna är att anställda oavsett inkomst ska ha råd att semestra i fjällen.

– När kommunen inskaffade de här lägenheterna en gång i tiden var meningen att människor som inte hade tjock plånbok ska också få möjlighet till fjällsemester vilket är det ganska dyrt idag, säger kommunalrådet Hans Lindberg (S).

Anställda känner inte till lägenheterna

Men det är knappt någon av de anställda som vet om att den möjligheten finns. Inte ens facket Kommunal hade kännedom om lägenheterna.

– Det är inte bra. Vi vill behålla lägenheterna men Umeå kommun måste bli bättre på att informera sina anställda, säger Alejandro Caviedes Pinilla, Kommunals ordförande i Umeå.

Information saknas

Enligt kommunens egna uppgifter är det bara en procent av de anställda som har haft möjlighet att hyra fjälllägenheterna. Det här beror på att fritidsförvaltningen som har hanterat lägenheterna inte spridit informationen till kommunens anställda.

– Jag fick veta om detta i samband med försäljningsdiskussioner. Det är inte bra att Umeå kommun inte har informerat sina anställda om att de har den här förmånen, säger Alejandro Caviedes Pinilla.

Chefer har utnyttjat dem

SVT nyheter har granskat lägenheternas bokningslistor två år tillbaka. Siffrorna visar att det bara är 200 av kommunens 11 000 anställda som har hyrt lägenheterna de senaste tre åren. En stor del av dem som hyrt är chefer och majoriteten är tjänstemän.

– Det är var och ens ansvar att ansöka om lägenheterna. Det ligger på individen. Jag som politiker kan inte lägga mig i detta, säger Hans Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunala semesterlägenheter

Mer i ämnet