Maritza Calderon Cortez är en av nära 800 skadelidande som har stämt Boliden. Foto: SVT.

Arsenikoffer kräver skadestånd av Boliden

Uppdaterad
Publicerad

Den 17 oktober inleds den mest omfattande rättegången i Skellefteå tingsrätts historia. Nära 800 chilenare från hamnstaden Arica i norra Chile har stämt gruvbolaget Boliden på skadestånd. De hävdar att de blivit sjuka av arsenik från Rönnskärsverken.

Lagmannen Christel Lundmark och hovrättsrådet Lars Lindblad plockar fram underlag till den kommande rättegången i Skellefteå tingsrätt. En av akterna tillhör Maritza Calderon Cortez.

Maritza har kraftigt förhöjda halter av arsenik i sin urin, precis som de övriga 795 personerna som 2013 stämde Boliden på ett skadestånd på 120.000 svenska kronor till var och en.

Bolidens avfall i Chile

Men trots fyra års förberedelser är det oklart vilken lag som Skellefteå tingsrätt ska döma efter.

– Parterna är medvetna om att de måste argumentera efter två linjer – både chilensk rätt och svensk rätt, kommenterar hovrättsrådet Lars Lindblad, en av de tre domarna under rättegången.

Tillbakavisar samtliga skadeståndskrav

Åren 1984 och 1985 skickade Boliden iväg tre fartygslaster med arsenikhaltigt avfallsslam från Rönnskärsverken. Boliden betalade för att det chilenska bolaget Promel skulle upparbeta avfallet, men Promel gick i konkurs och i åratal låg avfallet kvar på ett upplag, där gifter spreds över bostadsområdena i närheten.

TV: Få koll på giftskandalen – på en minut

Boliden beklagar att människor har blivit sjuka, men tillbakavisar samtliga krav på skadestånd.

”Allt ska prövas i ett sammanhang”

Sjukjournaler finns för 796 skadelidande personer, tre av dem ska höras i rätten.

– Vi kommer hela tiden att ha två tolkar i rätten, kommenterar lagman Christel Lundmark.

Boliden har sagt nej till en förlikning. Boliden anser att det gått för lång tid sedan arseniken skeppades iväg.

– Preskriptionstid och ansvar – allt ska prövas i ett sammanhang för att se om Boliden ska betala skadestånd, säger hovrättsrådet Lars Lindblad.

LÄS MER: Claudia, 5, förgiftades av Bolidens avfall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet