Sanden blev svart av det giftiga avfallet. Bilder från dokumänterfilmen Blybarnen. Foto: SVT

Då startar förhandlingarna om giftskandalen i Chile

Uppdaterad
Publicerad

Efter en fyra år lång rättsprocess så kommer beskedet att förhandlingen mellan Arica Victims och gruvbolaget Boliden inleds i oktober. Det blir rättegång i mer än 30 dagar och förhör både dag och natt med vittnen från Chile, Spanien och San Fransisco rapporterar Norran.

Christel Lundmark är lagman på Skellefteå tingsrätt och hon säger till SVT Västerbotten att hon jobbat med målet sedan 2013.

– Jag har aldrig varit med om ett så stort mål, det är väldigt spännande och principiellt intressant, säger Christel Lundmark.

Bolidens avfall i Chile

Det var i mitten av 1980-talet som Boliden valde att exportera giftiga avfall från gruvorna till Arica i Chile. Istället för att utvinna de farliga ämnena från avfallet som det chilenska företaget Promel sagt att de skulle göra, så dumpade man det på en soptipp i Arica. Hundratals människor drabbades av allvarliga skador till följd av bly-, kvicksilver och arsenikpåverkan.

LÄS MER: SVT måste lämna ut råmaterial om Chileskandal

2013 så lämnade byborna i Arica in en flera tusen sidor lång stämningsansökan mot Boliden. Det är den mest omfattade civilrättsliga prövning någonsin vid Skellefteå tingsrätt. Det har tagit fyra år av förberedelser, sammanträden och olika formella hinder. Nu rapporterar Norran att ett datum satts för förhandlingen.

– Trots att nya hinder har uppstått, personer som tidigare bodde i Arica måste nu höras via domstol i huvudstaden Santiago kommer vi att starta förhandlingarna den 17 oktober, säger hovrättsrådet Lars Lindblad till Norran.

LÄS MER: ”Boliden bär ansvar för giftskandal”

Christel Lundmark konstaterar att en av sakerna tingsrätten ska ta ställning till är om det går att lösa tvisten eftersom det gått så lång tid.

– Det här är inget brottsmål som kan preskriberas, utan ett civilrättsligt mål. Det är en aktör som stämmer en annan och kräver skadestånd, säger Lundmark till SVT.

LÄS MER: Claudia, 5, förgiftades av Bolidens avfall

Anledningen till att målet avgörs i Skellefteå tingsrätt är att Boliden har sitt huvudkontor i upptagningsområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet