Foto: SVT

Cyklisternas åsikter påverkar kommunens planering

Uppdaterad
Publicerad

I höstas invigdes Umeås första cykelöverfart som ger cyklister företräde framför bilister. Arbetet med att öka cykelresorna och minska bilresorna i staden fortsätter – nu genom dialog med medborgarna.

 – Vi gör det för att få en tydligare bild över vad Umeåborna tycker är viktigast, säger Marie Frostvinge, trafikplaneringschef vid Umeå kommun.

För två år sedan byggdes delar av bilvägen på Nygatan, Öst på Stan i Umeå, om till cykelbana och hösten 2016 invigdes cykelöverfarten. Redan i år ska ytterligare 16 cykelöverfarter byggas runt om i staden och det finns även planer på fler cykelvägar.

– Cykelöverfarten och cykelvägen längst Nygatan har ökat framkomligheten och det har blivit mer trafiksäkert. Responsen från Umeåborna har i princip endast bestått av positiva reaktioner, säger Marie Frostvinge.

LÄS MER: Nu får cyklisterna företräde i Umeå

Stor respons av medborgarna

Hon avslöjar att det finns planer på att anlägga fler cykelvägar, likt den på Nygatan, på Dragonvägen förbi Dragonskolan samt på Kungsgatan. Men i arbetet med att förbättra cykelnätverket i staden vill kommunen veta vad invånarna anser om cykeltrafiken. För att kunna ha en bra medborgardialog har man därför lagt ut en webbenkät – som fått stor respons.

– På två dagar hade 477 personer varit inne och lämnat sin åsikt, säger Frostvinge.

LÄS MER: Trafikverket beviljar Umeå miljonstöd för cykelsatsning

Umeåborna överens om vad de vill ha

Det man hittills kunnat se är att Umeåborna vill se en bättre framkomlighet för cyklister och att även parkeringsfrågan är något som berör många. När SVT Nyheter Västerbotten pratat med Umeåbor på stan framgår det att de alla är ganska överens om vad de anser behöver förbättras i stadens cykeltrafik.

– Det borde finnas fler cykelöverfarter som gynnar cyklister och gående framför biltrafiken, säger Umeåbon Ingemar Odeblad.

– Cykleröverfarten vid korsningen på Östra Kyrkogatan är bra, men det borde finnas en där också, säger Victoria Grenholm och pekar mot korsningen Nygatan/Nytorgsgatan.

De får även medhåll från cyklisten Arne Söderlund.

– På till exempel Kungsgatan har det varit oklart om bilisterna eller cyklisterna ska väja för den andra, så fler cykelöverfarter kanske skulle lösa problemen.

LÄS MER: Nya cykelregler upprör trafikanterna

Efterfrågar fotgängarnas åsikter

Medborgarna har fram till den 9 juli på sig att gå in och lämna sin åsikt i frågan. I samband med denna medborgardialog har man en parallell dialog kring trafiken för fotgängarna. Kommunen menar att behovet för cyklister och fotgängare ser olika ut och de anser att det är viktigt att även fotgängarnas synpunkter förs fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.