Foto: SVT

Här får cyklisterna företräde

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigdes Umeås första cykelöverfart. Det är vid korsningen Östra kyrkogatan och Nygatan som bilarna nu kommer att få stanna för passerande cyklister.

I en tätt trafikerad innerstad trängs bilister och cyklister om vem som går först. Nu skapas en passage för cyklister som ska reda ut förvirringen kring vilka trafikanter som har företräde, något som SVT tidigare rapporterat om.

Fler cykelöverfarter planeras

Överfarten, som ligger precis bredvid badhuset Navet är bara den första av flera planerade cykelöverfarter. Bland annat finns den olycksdrabbade korsningen vid Kungsgatan på agendan hos kommunen.

– Nygatan är ett stort cykelstråk, så därför vill vi premiera cyklister och därför blev det här stället först, säger Katarina Bergström, trafikplanerare vid Umeå kommun.

Glad för rak cykelväg

Alva Sundström är en av stans cyklister som är glad över att få en säkrare väg till skolan.

– Jag går ju på Dragonskolan och bor på Berghem, så nu är det bara att köra rakt fram här i stället för att svänga runt, säger Alva Sundström som just premiärcyklat på överfarten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.