Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Domellöf och Lisen Emilsson Holmberg är två av eleverna som berättar hur det är med att brandlarmet går hela tiden på Maja Beskowskolan. Foto: Julia Örtegren/SVT

Eleverna om de upprepade brandlarmen på Maja Beskowskolan i Umeå: ”Bara jobbigt”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att skolan har satt in väktare efter ett tiotal brandlarm de senaste veckorna fick skolan återigen utrymmas på onsdag. Bland eleverna växer missnöjet.

– Man missar ju mycket lektionstid, säger eleven Cristofer Stefanache.

Skolan vill nu bland annat öka vuxennärvaron.

Onsdagens larm kom klockan 13.46 och branden var släckt vid 14-tiden. Personalen på skolan kunde släcka branden själv.

– Det blev lite rökigt i skolan. Vi är där och hjälper till med ventilation, säger Peter Vikström, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Senast räddningstjänsten fick åka ut till Maja Beskowskolan på grund av ett brandlarm var igår tisdag. Då gick också skolan ut med information till vårdnadshavare om att man nu sätter in väktare i skolkorridorerna efter de upprepade bränderna.

Eleverna kan bli ersättningsskyldiga

Enligt rektor Helena Arctaedius har det varit ett tiotal larm på kort tid.

– Väktare var en tillfällig lösning medan vi försöker att bemanna upp med annan personal på skolan för att öka vuxennärvaron. Vi jobbar med polis och brandkår och har utbildning med eleverna nästa vecka om konsekvenser av bränder, säger Helena Arctaedius till SVT.

Vilka konsekvenser blir det av dessa larm?

– Det kan ju bli stora skador även om vi har haft tur hittills. Blir det stora skador kan man bli ersättningsskyldig som elev, säger Arctaedius.

Elev: ”Nu är det bara jobbigt”

När brandlarmet väl går måste alla lämna byggnaderna och vänta utanför på en samlingsplats i upp till 30 minuter per larm.

– Man missar mycket lektionstid där man kan lära sig nya saker, säger Cristofer Stefanache som går i åttonde klass på Maja Beskowskolan.

Lisen Emilsson Holmberg som går i sjunde klass vill inte heller ha fler larm.

– I början var det ju lite roligt. Nu är det bara jobbigt att gå ut, säger hon.

Varför gör vissa elever det här?

– Det är väl för att de vill ha uppmärksamhet, säger hennes klasskompis Karin Domellöf.

I klippet hör du eleverna berätta om de upprepade brandlarm på skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.