Hör ansvarig på hälso- och sjukvårdsnämnden om kritiken mot förlossningsvården i klippet ovan. Foto: SVT/TT, Tomas Oneborg

Ansvariga politiker om kritiken – ”Vi måste minska skadorna”

Publicerad

Västerbotten har högst andel allvarliga förlossningsskador enligt de senaste siffrorna från Graviditetsregistret. Landsting och regioner har även fått kritik från Socialstyrelsen då förlossningsskador av grad 1-2 inte rapporteras.
– Vi får inte tona ner våra siffror eller gömma undan problemen, säger Daniel Öhgren (C), vice ordförande i hälso och sjukvårdsnämnden i Västerbotten.

Daniel Öhgren har nyligen fått en liten son och menar att förståelsen för ämnet blivit ännu större då förlossningen ligger färskt i minnet, även om det gick bra i deras fall. Karin Lundström (S),  ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Västerbotten, uttrycker även stor förståelse för kvinnorna som kommenterat under veckan i vår chatt om förlossningsvården och uttryckt en upprördhet.

– Jag har fullt förståelse och tycker det är tragiskt. Kan vi göra så att de får den hjälp de behöver, och det måste bara ske, så är vi en bit på vägen, säger Lundström (S).

Ni har ju ändå haft den politiska makten och ansvaret under den här perioden, hur har det kunnat bli så här?

– Vi har primärvården, barnavårdscentralen, mödravårdscentralen och allt hänger kanske inte ihop riktigt, det är också ett förbättringsområde att jobba så hela kedjan hänger ihop, fortsätter Karin Lundström (S). 

”Man kan fördela om resurserna”

Socialstyrelsen har riktat kritik mot landsting och regioner då de är dåliga på att rapportera in bristningar av grad 1 och 2. Personal inom vården som SVT Västerbotten pratat med menar att det behövs en till tjänst med en person som kan rapportera in skadorna. 

– Det är inte så att det finns jättemycket pengar till vården. Men jag tror däremot att man kan fördela om resurserna så att man kan säkerställa att det här är viktigt och behöver prioriteras, säger Daniel Öhgren (C).

I klippet ovan förklarar ansvariga på hälso- och sjukvårdnämnden hur de ser på kritiken mot förlossningsvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsskador

Mer i ämnet