Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör varför ett lokalt slakteri betyder mycket för bönderna Foto: SVT/privat

De tvingas transportera djuren två timmar för slakt

Uppdaterad
Publicerad

För mindre än två månader sedan gick slakteriet i Burträsk i konkurs. För fårbonden Karin Wiksten innebär detta att hon tvingas transportera djuren två timmar för slakt.
– Fortsätter det så här så kommer vi att sluta, säger Karin Wiksten.

Karin Wiksten är veterinär och fårbonde, hon är även gift med Lennart Wiksten som har slakteriet i Burträsk och som sattes i konkurs för mindre än två månader sedan. Konkursen har varit en stor smäll för många, då det innebär att länet bara har kvar ett slakteri som tar emot flera sorters djur för slakt.

Landshövdingen: ”Blev en ganska akut situation”

För att hjälpa slakteriet så har Lantbrukarnas riksförbund (LRF) gjort en konsekvensanalys. Länsstyrelsen och Region Västerbotten kommer även att kunna ge en del i ekonomiskt stöd.

– Det blev en ganska akut situation i Västerbotten när ett av två slakterier lägger ner. Och för att vara klimatsmart så ska man ha så korta och få transporter som möjligt, säger landshövding Magdalena Andersson.

Lotta Folkesson på LRF säger också att det är otroligt viktigt att få igång slakteriet igen för att kunna utveckla livsmedelsproduktionen.

– Dels ur företagarsynpunkt men även beredskapssynpunkt. Vi behöver en stark och livskraftig livsmedelsproduktion i Västerbotten.

Hör Karin Wiksten om hur det är att behöva transportera djuren två timmar för slakt i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer