Det är hårt tryck på Västerbottens slakterier och nu kan bönder tvingas vända sig till slakterier i andra län för att få hjälp. Foto: TT, Gorm Kallestad

Kallar till möte om slakterikrisen i länet

Publicerad

Under torsdagen träffas bönder, representanter från Lantbrukarnas riksförbund och landshövdingen på länsresidenset i Umeå för att försöka hitta lösningar på slakterikrisen i länet. Just nu tvingas vissa grisproducenter att hinna slakta mer än 100 grisar i veckan.

Efter att slakteriet i Burträsk gick i konkurs vid årsskiftet så har hela grishanteringen i länet påverkats. Några grisproducenter har stora problem med att hinna hantera slakten av mer än 100 grisar i veckan.

– Aktuell nödlösning är att skicka grisarna till slakteriet i andra län, vilket av flera skäl inte är en varaktig hållbar lösning, skriver Jörgen Boman, kommunikationschef på Länsstyrelsen i ett pressutskick.

Under dagens möte kommer bland annat bönder från länet, representanter från Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och landhövdingen att vara med och försöka hitta en lösning för den akuta situationen men även en hållbar lösning för framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.