Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Våldsdådet på Morö Backe: 15-årige pojken ska genomgå psykiatrisk utredning

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten i Skellefteå har begärt att den åtalade 15-åringens psykiska tillstånd ska undersökas. Anledningen är att man vill veta om pojken kan dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

– Det är väldigt ovanligt att det görs undersökningar på så unga människor, säger Martin Riegnell, chefsöverläkare och specialist på rättspsykiatri.

Den 15-årige pojken misstänks för mordförsök och grov våldtäkt mot barn. Under den första rättegångsdagen begärde Skellefteå tingsrätt att pojken ska genomgå en psykiatrisk undersökning, en så kallad Paragraf 7-undersökning.

Undersökningen efterfrågas oftast tidigt i en brottsprocess. Den utförs av en specialist i rättspsykiatri som sedan ger domstolen sina rekommendationer.

Våldsdådet på Morö Backe

– Undersökningen är ungefär som ett läkarbesök. Innan tar läkaren del av bland annat material från domstolen, i vissa fall av psykiatriska journaler, säger Martin Riegnell som arbetar som överläkare åt Rättsmedicinalverket som ansvarar för undersökningarna.

Paragraf 7-undersökningen görs främst för att se om det finns behov att gå vidare med en rättspsykiatrisk undersökning som är en betydligt mer omfattande och tidskrävande utredning.

Diagnosen kan ligga till grund för vård

För tre år sedan genomgick pojken en psykologisk utredning. Där bedömdes han ha en intellektuell funktionsnedsättning och pojken har de senaste två åren gått på en grundsärskola. Hans diagnos skulle ligga till grund för att dömas till rättpsykiatrisk vård, menar Martin Riegnell.

– Det skulle det kunna vara och så är det i vissa fall. Men det beror på hur problematiken ser ut och nivån på funktionsnedsättningen, säger han.

Pojken har medgett vissa delar av åtalet, men förnekar ansvar för försök till mord och åtalspunkten om grov våldtäkt. 

Rättspsykiatrisk vård:

Om domstolen, sedan en rättspsykiatrisk undersökning genomförts, bedömer att en person lider av en allvarlig psykisk störning kan personen överlämnas till rättspsykiatrisk vård istället för att dömas till annan påföljd. Rättspsykiatrisk vård är inte tidsbestämd, utan vårdbehovet avgör hur länge vården ska fortgå.

Om en person döms till rättspsykiatrisk vård kan den vara villkorad med särskild utskrivningsprövning. Det sker när den psykiska störningen hos personen anses innebära en risk för återfall i brott. Förvaltningsdomstolen beslutar om utskrivning.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet