Malin Åberg, kommunikationsdirektör i region Västerbotten, ser allvarligt på att desinformation har spridits i regionens lokaler. På bilden syns korrekt information från regionen i centralhallen på NUS. Foto: SVT

Desinformation om pandemin spreds i regionens lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Desinformation och konspirationsteorier om coronapandemin har florerat i sociala medier under hela pandemiåret och nu har entrévärdar på Norrlands universitetssjukhus upptäckt att falsk information även spridits fysiskt, i sjukhusets lokaler.

– Det är inte okej, det inte är tillåtet att använda våra lokaler utan tillstånd och den information som ska finnas måste följa våra riktlinjer och vara faktabaserad, säger Malin Åberg, kommunikationsdirektör.

Entrévärdar på Norrlands universitetsjukhus upptäckte för några veckor sedan att någon hade lagt ut informationsblad i centralhallen som hänvisade till alternativ information om coronapandemin.

Informationsmaterialet plockades bort av personalen samma dag som det upptäcktes men regionen ser allvarligt på händelsen.

– Det är jättetråkigt och framförallt inte acceptabelt utifrån invånarnas perspektiv, vi jobbar varje dag med att bygga en bra information, så vi är ju väldigt måna om att man ska känna sig trygg när man vänder sig till regionen och inte ha några tvivel om att den information vi levererar är faktabaserad, säger Malin Åberg, kommunikationsdirektör på region Västerbotten.

Enligt vissa uppgifter ska informationsmaterialet, foldrar och blad, även ha sett ut att ha kunnat komma från regionen själva.

– Det är ju förstås väldigt allvarligt, är det så att man utger sig för att kommunicera under vårt varumärke så kan det ju skada vårt förtroende och i förlängningen invånarnas förtroende för den information som vi ger, säger Malin Åberg.

Desinformation och bedrägerier allt vanligare

Konspirationsteorier och desinformation kring coronapandemin har funnits sedan utbrottets början. Men även rena bedrägerier har blivit vanligare, särskilt kring vaccination mot covid-19.

– Nu är man ju kreativ och hittar på olika sätt att nå ut, vi ser det med både bedrägerier och desinformation, säger Malin Åberg.

Hon fortsätter:

– Vi får ju signaler att det ökar, både desinformation och bedrägerier kopplat till vaccination, det är ju väldigt allvarligt och där försöker vi naturligtvis nå ut med vår egen information, framförallt då när vi upptäcker att man kanske ringer till äldre personer och utger sig för att kunna erbjuda en tid för vaccination och liknande.

Malin Åberg säger att det är viktigt att vara källkritisk.

– Det finns säkra källor för information som du alltid kan gå till, om du är osäker på vad som gäller kring informationen du får, var källkritisk och titta först på regionens eller andra myndigheters kanaler, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.