Det byggs rekordmycket i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge gått trögt med bostadsbyggandet i Umeå. Men nu har det vänt till en byggboom. Förra året byggdes fler än 1000 bostäder – flest i Sverige om man ser till befolkningsmängden. Men kommunen nöjer sig inte där utan vill dubbla den siffran.

Umeå kommun vill planera för 2000 nya bostäder per år. Mikael Berglund (S), ordförande i byggnadsnämnden, säger att efterfrågan på att få bygga i Umeå har ökat riktigt mycket.

– Det finns en stor efterfrågan. Vi har fler som vill bygga än vad vi har hunnit planera mark för. Jag tycker att vi som kommun ska skaffa oss ett planeringsövertag, säger Berglund.

#BOSTADSÖKES

Fler bostäder behövs

För att nå befolkningsmålet på 200 000 invånare år 2050 behövs fler bostäder. Sen 2009 har antalet byggda bostäder i Umeå legat kring några hundra per år, tills det förra året ökade till 1152. Bara i Stockholm, Göteborg och Malmö byggdes det fler. I år och nästa år blir det runt 1400, men målsättningen är sedan 2000 bostäder per år.

– När efterfrågan kommer ska det inte hänga på att det inte finns färdigplanerad mark, säger Mikael Berglund.

Ketchupeffekt

Efter finanskrisen år 2008 minskade byggandet under flera år, något som lett till att ett uppdämt intresse och behov av byggande byggts upp.

– Luften gick ur marknaden i flera år. Lite byggdes den här skulden upp utifrån att det var svårt att låna pengar. Nu kommer det som en ketchupeffekt att det är en jätteefterfrågan på att få bygga. Många vill placera pengar, men också bidra till att utveckla Umeå.

Var ska det byggas?

– Vi förtätar befintliga stadsdelar, sen har vi ett program för att bygga i Röbäck, det byggs på Olofsdal, Lilljansberget, Tomtebo och några år fram i tiden även Ön, Många vill också bygga i I20-skogen, men det kommer vi inte åt planeringsmässigt eftersom försvaret har sina intressen där.

Finns det någon typ av boenden som prioriteras?

– Vill någon bygga 100 lägenheter ska vi ha mark till det, vill någon bygga 10 lägenheter ska vi ha mark till det och vill någon bygga villa ska det finnas mark till det. Man ska inte behöva stå i en lång kö och hoppas att man har tur i en lottning, säger Mikael Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet