Foto: SVT

Stora skillnader på bostadsbyggandet i länet

Uppdaterad
Publicerad

Siffrorna över bostadsbyggandet i länet under 2000-talet visar på ett län som går i otakt. I Umeå har det byggts nära 10 000 nya bostäder under de senaste 15 åren. Medani Vilhelmina har det bara byggts två-

Och enligt Vilhelminas kommunalråd  Åke Nilsson (S) är det bostadsbrist i kommunen, men på 80- och 90-talet satsade det kommunala bostadsbolaget hundratals miljoner att bygga bostäder. Och eftersom befolkningsmängden nu dalar försöker man istället ta vara på det som redan finns.

– Förra året minskade vår befolkning med 19 personer, så det är svårt att säga hur många som kommer vilja flytta till tätorten framöver, säger Åke Nilsson (S.)

#BOSTADSÖKES

Kommunen köpt hus

Framöver finns det däremot planer på ett trygghetsboende i en befintlig byggnad.

– I februari köpte vi upp Centrumhuset, efter att Polisen, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen flyttat ut. En del av den lokalen ska bli till ett trygghetsboende, förklarar han.

Inte oväntade siffror

Att Umeå står i särklass när det gäller bostadsbyggande i Västerbotten är knappast förvånande. Även i några av Umeås kranskommuner som Vännäs, Vindeln och Nordmaling har det byggts en hel del.

Bland kommunerna i inlandet sticker fjällkommunen Storuman ut med 74 nya bostäder.

I motsatt ände av skalan ligger kommunerna i södra Lappland. I Dorotea och Åsele har det byggts fem bostäder. Allra minst har det byggts i Vilhelmina, med två nya bostäder under 15 år.

Antal byggda bostäder 2000-2015

Nordmaling 77

Bjurholm 15

Vindeln 99

Robertsfors 39

Norsjö 33

Malå 20

Storuman 74

Sorsele 12

Dorotea 5

Vännäs 174

Vilhelmina 2

Åsele 5

Umeå 9458

Lycksele 92

Skellefteå 633

Källa: SCB  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet