Hör Per-Erik Sahlman berätta om sorgen efter pappa som dog i corona: ”Pappa skulle ha fått leva länge till” Foto: Berno Jonsson/SVT

Per-Eriks pappa dog på särskilda boendet: ”Corona tog min pappa för tidigt”

Uppdaterad
Publicerad

När coronaviruset slog till i den andra vågen mot Västerbotten var det Storuman och det särskilda boendet Tranan som till en början drabbades värst. Över 50 personer varav 30 brukare smittades och nio av dem dog i sviterna efter covid-19.

– Det knöt sig i magen varje morgon när man vaknade under de veckor när det var som värst. Vi visste inte hur vi skulle kunna bemanna när en stor del av personalen blev sjuka samtidigt som vi skulle erbjuda en trygg och säker vård för de boende oavsett om de var smittade eller inte, säger, säger Ann-Charlotte Reisek som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Storumans kommun.

”Tog hem min pappa alldeles för tidigt”

Karl-Fredrik Sahlman var en känd före detta kommunpolitiker som bodde på Tranan och som avled i sviterna efter covid-19.

Coronaviruset i Västerbotten

– Coronan är en fruktansvärd sjukdom som tog hem min pappa alldeles för tidigt. Han var pigg och kry förutom de vanliga ålderskrämporna och han ringde oss varje dag så det känns mycket sorgligt att han dog. Han skulle ha fått bo kvar på Tranan och bli ompysslad där flera år till, säger sonen Per-Erik Sahlman.

Frisk personal jobbade dubbelt så mycket

De som var friska i personalen fick jobba dubbelt så mycket och sköterskor togs in från flera andra inrättningar i kommunen och även utifrån och högsta tjänstemännen i kommunen beslutade om besöksförbud vid alla äldreboenden.

– Vi vet att det var inte riktigt lagenligt eftersom man inte får förbjuda folk att ta emot gäster i sitt eget hem men vi var tvungna att göra allt för att minska smittspridningen. Nu har vi tagit bort besöksförbudet då det blir alltför ovärdigt att inte få besöka sina närstående på äldreboenden men fortfarande avråder vi ändå folk att besöka boendena alltför mycket, säger Ann-Charlotte Reisek.

Förberedda

Situationen i Storuman har lugnat ner sig även om det fortfarande är flera smittade inom hemtjänsten och inom skolan.

– Vi är beredda på att ytterligare fall kan dyka upp men nu är vi lite mer på tårna och förberedda, säger Ann-Charlotte Reisek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet