Foto: Berno Jonsson, SVT

Tusentals tester genomfördes när andra vågen slog till i Storuman

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals tester gjordes när andra vågen av pandemin slog till i Storuman. Vårdpersonal och boende testades minst två gånger i veckan.

– Alla var koncentrerade på att stoppa spridningen, säger sjuksöterskan Carina Grahn.

Alla jobbade intensivt för att stoppa smittspridningen och det blev en hård press på vårdpersonalen vid alla boenden när det rapporterades om nya fall varje dag och att flera dog i sviterna av covid 19 vid det särskilda boendet Tranan.

– Vi var där och testade all personal och alla brukare två gånger i veckan. Alla var helt koncentrerade på att stoppa spridningen, berättar Carina Grahn som är sjuksköterska vid Storumans hälsocentral.

Medieintresset blev också så stort att personalen till slut satte stopp för att kunna koncentrera sig på verksamheten.

– De visste inte från ena dagen till den andra hur många som skulle vara sjuka både bland personalen och de boende och de frågade sig förstås hur de skulle kunna ro det iland, säger Ann-Charlotte Reisek som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Storumans kommun.

”Måste få arbetsro”

Ansvarig personal vid Tranan vill fortfarande inte prata med media men går med på att bli filmade utanför byggnaden.

– Vi måste få arbetsro när vi nu väl har tagit oss ur den värsta mardrömmen, säger Tina Svensson som är enhetschef vid Tranan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.