Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har nolltolerans – alla hot ska polisanmälas” – hör länsrådet Lars Lustig Foto: Anders Öhlund / SVT.

Länsrådet Lars Lustig: ”Det pågår ett drev mot de som jobbar med djurskydd”

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagen där medarbetare på Länsstyrelsen mottagit ett brev med pulver i har det idag hållits krismöten i Umeå.

– Vi har bland annat suttit med de fackliga representanterna och försökt förstå vad som hände, säger länsrådet Lars Lustig.

Det var under onsdagen, strax efter klockan 10, som det upptäcktes en misstänkt försändelse på Länsstyrelsen i Umeå, samma sak skedde på de övriga länsstyrelserna runt om i landet.

Många hot mot djurskyddshandläggare

Lars Lustig säger att det under en längre tid pågått ett nationellt drev mot deras handläggare som hanterar djurfrågor och att de som jobbar med djurskydd är den mest utsatta yrkesgruppen som får ta emot mycket hat och hot.

– Min hypotes är att pulverbreven kan hänga ihop med detta. Pulverbreven med avsändaren ”Sveriges djurägare” påminner om det som vi sett tidigare. Men vi ska nu återkoppla till polisen så får de lägga pusslet på nationell nivå, säger Lars Lustig.

Pulvret ska analyseras

Polisen meddelade idag att pulvret är taget i beslag och ska skickas till NFC, Nationellt forensiskt centrum, för analys. Just nu finns ingen misstänkt för brevattacken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.