Det misstänkta mordförsöket ska ha skett i en bostad i centrala Umeå. Foto: SVT

Detta vet vi om misstänkta mordförsöket på en 8-årig pojke i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 30-årsåldern sitter häktad, misstänkt för mordförsök på sin 8-årige son. Här är vad som hänt i korta drag:

  • Vid 18-tiden söndagen den 20 mars larmas polisen om att en 8-årig pojke hittats allvarligt skadad i centrala Umeå. Pojken transporteras med ambulans till Norrlands universitetssjukhus.  
  • Strax efteråt grips barnets mamma, en kvinna i 30-årsåldern, i en bostad i centrala Umeå. Hon misstänks för försök till mord på barnet. Barnet ska ha flytt från bostaden, som misstänks vara brottsplatsen.

Barnet vårdas med livshotande skador

  • Klockan 11.57 på måndagen anhålls kvinnan. Hon har då varken erkänt eller förnekat brott i det korta inledande förhöret. Samtidigt vårdas barnet på intensivvårdsavdelning med skador som bedöms som livshotande.  
  • Under tisdagseftermiddagen är ett nytt förhör planerat med kvinnan, men det får skjutas upp då kvinnan är inlagd på rättpsyk och mår för dåligt för att kunna delta i förhör.  
  • Kvinnan häktas på sannolika skäl för försök till mord vid lunchtid på onsdagen. Samma dag flyttas pojken till vårdavdelning då hans skadeläge förbättrats. Han är allvarligt skadad, enligt en rapport från Norrlands universitetssjukhus den 23 mars.  
  • Både kvinnan och barnet har varit aktiva i en idrottsförening för barn- och ungdomar. Föreningen har aktiverat ett kristeam efter händelsen. På pojkens skola har elevhälsoteamet förstärkt sina insatser för att stötta elever.
Mordförsök på barn i Umeå

Ytterligare pojke befann sig i lägenheten – blev vittne

  • Tisdag den 29 mars förhörs kvinnan för första gången och nekar då till brott.  
  • Onsdag den 30 mars får 8-åringen lämna sjukhuset. Samma dag bekräftar åklagaren att ytterligare ett barn ska ha funnit i lägenheten när brottet skedde, men det barnet ska vara oskatt.  
  • Åklagaren skriver i ett pressmeddelande att pojken skadats med ett vasst föremål i halsen. Det andra barnet som blev vittne till händelsen, en pojke i samma ålder, har förhörts.  
  • Den 5 maj bekräftar åklagaren att kvinnan kan ha haft en psykisk störning vid händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på barn i Umeå

Mer i ämnet