Pappan döms till rättspsykiatrisk vård för våldsdådet i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen efter det brutala våldsdådet utanför Lycksele – där en pappa i 50-årsåldern attackerat sina två barn och barnens farmor med olika tillhyggen.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse för tre fall av mordförsök – men mannen döms nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Dessutom döms mannen enbart för ett fall av mordförsök.

Det var i mitten av oktober som mannen gav sig på sin familj, i hemmet i en by utanför Lycksele.

Mannen attackerade sina två söner, fyra och åtta år gamla, samt barnens farmor som är i 75-årsåldern. Åklagaren har tidigare berättat att man hittade en kofot, en kniv och en yxa i ett av barnrummen i huset, där också den fyraåriga pojken hittades svårt skadad.

Åttaåring fick hjälp av granne

Åttaåringen lyckades fly från huset och fick hjälp av en granne med att tillkalla hjälp. Det yngsta barnet och farmodern låg länge nedsövda efter dådet.

Mannen åtalades för tre fall av mordförsök, samt grovt olaga hot. Åklagaren yrkade på livstids fängelse, mannen förnekade brott under rättegången.

– Han var svårt märkt av sin psykiska sjukdom vid tillfället, det är förklaringen till att det blev så här den aktuella dagen, sa mannens försvarsadvokat Christian Shumkov till SVT Västerbotten under rättegången.

Nu döms han vid Lycksele tingsrätt för ett fall av försök till mord, synnerligen grov misshandel, grov misshandel och olaga hot till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Tingsrätten har kommit fram till att åklagarens påstående om vad som har hänt är bevisat och att den dömde mannen, trots sitt psykotiska tillstånd, varit medveten om vad han gjorde.

Ändrar rubriceringen

Men tingsrätten väljer att ändra rubriceringen till att bara brottet mot det yngsta av barnen kan anses som försök till mord.

– Angreppssättet visar att mannen haft uppsåt att döda den fyraårige sonen. Våldet mot de övriga har varit mycket allvarligt, men det är inte visat att mannen haft uppsåt att döda. I dessa fall döms han i stället för synnerligen grov misshandel respektive grov misshandel, säger tf. lagmannen Elin Carbell Brunner i ett pressmeddelande.

Mannen ska även betala skadestånd till offren och även till barnens mamma. Det yngsta barnet får 206 537 kronor i skadestånd, vilket han hade begärt. Däremot får både det äldre barnet och farmodern lägre ersättning än vad de hade begärt. Detta på grund av att skadeståndsbegäran hade gjorts med utgångspunkt från att den åtalade pappan skulle dömas för försök till mord.

Det äldre barnet hade begärt skadestånd på 173 250 kronor, men fick det sänkt till 75 000 kronor. Farmorn får 100 000 i ersättning, i stället för 155 000, vilket var begärt. Barnens mamma får 66 112 kronor i skadestånd.

– Jag har haft kontakt med min klient och informerat honom om domen. Vi ska läsa den mer ingående innan vi vill kommentera den, säger mannens försvarsadvokat Christian Shumkov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.