Foto: SVT

Efter dödsolyckan: Ensamkommande behövs för att starta lag

Publicerad

I mars omkom tre unga personer i en tragisk trafikolycka. Två av dem tillhörde fotbollslaget Sorsele IF som efter dödsolyckan lade ner sitt a-lag. I klubben bearbetar man fortfarande sorgen, men man blickar framåt och hoppas kunna starta ett nytt a-lag nästa år – men för det krävs att flera utlandsfödda spelare vill komma till laget.

Det är kväll i Sorsele och på idrottsplatsen Svergovallen tränar ungdomar från Sorsele IF, men sorgen efter att ha förlorat två av sina spelare för snart tre månader sedan finns fortfarande kvar.

– Vi är fortfarande i chock efter det som hände, vi håller väl på att komma tillbaka, vi försöker väl att få föreningen att fungera och allt omkring det, men det är inte lätt, vi jobbar på och siktar framåt med att försöka driva den här säsongen, det är målet, säger Kai Jonsson ordförande i Sorsele IF.

A-laget lade ner efter dödsolycka

Förra säsongen kom Sorsele IF på en andraplats i division 5, via kval lyckades sedan laget ta sig upp till division 4. Men innan säsongen ens dragit igång tvingades a-laget att lägga ned. En bidragande orsak till det var den tragiska trafikolyckan utanför Lycksele.

– Man är aldrig förberedd på sådant här, med den här olyckan kom sådant som kulturskillnader och det blir så uppenbart att vi är väldigt lite insatt i deras kultur då det gäller sorg. Men man har fått lära sig mycket och ungdomarna har varit duktiga med att ta hand om varandra.

Inget lag utan ensamkommande ungdomar

Att föreningen tvingades lägga ned sitt a-lag är inget som grusar drömmen om att få spela divisionsfotboll igen. Redan nästa år siktar man på att få ihop ett lag, men då i division 6 och delvis hoppas man på sina utlandsfödda ungdomar.

– Vi har tappad större delen av Sorseleungdomarna som spelat fotboll och vi skulle inte ha något Sorsele IF om inte vi hade ensamkommande ungdomar.

Hur blir det med ett framtida A-lag?

– Vi hoppas att till nästa säsong ha ett a-lag, det är målsättningen, säger Kai Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer