Foto: SVT

Efter flyktingvågen – så många fick stanna

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tre åren har 3.900 människor fått permanent uppehållstillstånd och kommunplacerats i olika kommuner i Västerbotten.

Sommaren och hösten 2015, under den så kallade flyktingvågen, var det många som tog sig ända till Västerbotten. Det är allt färre som fortfarande står inskrivna som asylsökande i länet, den sista december förra året var det över 2.000 som sökte asyl. Nu är Migrationsverket inne i slutfasen när det kommer till att avveckla boenden, utom en del lägenheter som man driver i egen regi.

– I Västerbotten handlar det om 3.500 platser som ska avvecklas, berättar Mats Engman som är kanslichef.

Efter flykten

Kvar i Västerbotten bli 1.300 lägenhetsplatser, i princip uteslutande i Skellefteå. Hela mottagningsenheten i Umeå som också ansvarat för inlandet håller på att läggas ner.

Svårt att veta hur många som stannar

De som fått permanent uppehållstillstånd placeras i olika kommuner i Västerbotten. Det finns kritik mot att människor som rotat sig i en kommun måste flytta till en annan kommun när de fått uppehållstillståndet.

– Hur många som sen verkligen stannar i Väserbotten är jättesvårt att svara på. Det ligger utanför Migrationsverkets uppdrag, säger Mats Engman.

Antalet asylsökande och beviljade uppehållstillstånd

Asylsökande sista december

  • 2015: 4249 (av dessa var 950 ensamkommande barn)
  • 2016: 3520
  • 2017: 2198

Beviljade uppehållstillstånd sista december

  • 2015: 1027
  • 2016: 1207
  • 2017: 1670

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter flykten

Mer i ämnet