Förra årets gran till vänster fick utstå hård kritik för sitt utseende. Till höger sätts årets gran upp. Foto: Privat

Efter fulgranen: ”I år hoppas vi på en fin gran”

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan blev ”fulgranen” i Lövånger rikskänd och förra året försökte man upprepa gransuccén med ytterligare en annorlunda gran.

Men i år vill man ha en traditionell julgran.

– I år hoppas vi att det är en fin gran, säger Annika Nilsson, ordförande i Lövångerbygdens utveckling.

”Fulgranen” i Lövånger, i Skellefteå kommun, uppmärksammades både i riksmedia och utomlands. Granen fick stark kritik och blev till och med polisanmäld på grund av rasrisk.

– Den är som en skymf mot julen och allt som julen står för, sa Sigvard Lundberg, om ”fulgranen” till SVT för två år sedan.

Men granen möttes inte bara av kritik. Ett företag tog fram en miniatyr av ”fulgranen” som såldes och det talades om att ”fulgranen” skulle bli Lövångers signum. Men i år väljer Lövånger istället att satsa på en traditionell gran.

– Det var inte tänkt att det skulle bli en ful gran för två år sedan men den blev illa behandlad när den sattes upp. Vi blev världsberömda men i år hoppas vi att det blir en fin och en traditionell gran, säger Annika Nilsson, ordförande i Lövångerbygdens utveckling.

Granen sätts upp i Lövånger på onsdagen och senare i veckan ska den prydas med ljusslingor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.