Hör dagbarnvårdaren Åsa Holmberg berätta om oron Foto: SVT/Håkon Mosvold Larsen, TT

Efter kommunens beslut – flera dagbarnvårdare kan tvingas sluta sina jobb

Uppdaterad
Publicerad

Det är oroligt bland Umeås dagbarnvårdare. Ett beslut som kommunen tagit i syfte att förbättra arbetsmiljön och arbetsvillkoren för dagbarnvårdarna, kan nu leda till att flera dagbarnvårdare istället får stänga igen sina verksamheter.

– ​Det känns ju jättetråkigt, säger Åsa Holmberg som efter 20 år inom yrket nu ser ut att tvingas lägga ned sin verksamhet i Tavelsjö.

Beslutet som tagits från Umeå kommun innebär att det nu måste finnas minst fyra dagbarnvårdare inom samma område, bland annat för att kunna täcka upp för varandra vid exempelvis sjukdom.

Anledningen till de nya reglerna är främst att säkerställa en bra arbetsmiljö liksom en god pedagogisk verksamhet, menar Moa Brydsten (S), som är ordförande i för- och grundskolenämnden.

– Det här beslutet kan innebära att vissa dagbarnvårdare behöver lägga ned den verksamheten, så är det. Antingen får man starta dagbarnvård på det sättet vi har fattat beslut om, att man kan samarbeta och att man kan ta varandras barn.

Handlar det här om besparingsåtgärder?

– Det här beslutet handlar enbart om arbetsmiljö och kvalité. Det finns inget ekonomiskt incitament till att göra den här förändringen, säger Brydsten.

Väljer dagbarnvård av medicinska skäl​​

Flera av de föräldrar SVT har varit i kontakt med har valt att ha sina barn hos dagbarnvårdare av medicinska skäl, då man i mindre barngrupper minskar risken att utsättas för infektioner.​ Om verksamheten i exempelvis Tavelsjö läggs ned framöver, skulle det få konsekvenser för de som valt dagbarnvård av den anledningen.

– Det skulle innebära mer vab-tid för oss, som har ett barn som inte bör utsättas för onödiga infektioner, säger Cecilia Söderqvist, som är förälder till barn hos Åsa Holmberg.

Men Moa Brydsten menar att trots att flera dagbarnvårdsverksamheter nu kan tvingas stänga ner, så ska kommunen fortsätta arbeta för att de föräldrar som vill ha dagbarnvård, ska få det i den utsträckning det är möjligt. Även om det blir i ett annat område.

– Om det finns behov av att gå hos dagbarnvårdare, ska vi i kommunen försöka se till att man får tillgodose det. Men det måste finnas fler barn som vill gå, och vi måste säkerställa arbetsmiljö och kvalité.

Förskolebrist i Umeå​​​

Den fråga som ännu står obesvarad är var alla barn som hittills har gått hos dagbarnvårdare ska få plats. I Tavelsjö är förskolan redan full. Brydsten kan inte kommentera enskilda fall men menar att inga barn kommer att stå utan förskoleverksamhet.

​​- Det här är inte någonting som kommer att ske imorgon. Vi har fattat ett beslut med en långsiktig inriktning. Självklart är det så att man ska säkerställa att andra alternativ ges – om det är så att en dagbarnvårdare inte kan fortsätta med sin verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.