Foto: SVT

Stora barngrupper på förskolorna – Lärarförbundet larmar om hög arbetsbelastning

Uppdaterad
Publicerad

Nu larmar Lärarförbundet om tung arbetsbelastning för deras medlemmar – och tuffare förutsättningar för barnen.

– Ett barn för mycket utgör stor påverkan på både barn och personal, säger Anna Olskog, ordförande vid Lärarförbundet i Umeå.

Enligt Umeå kommun hade förskolorna i snitt 16,6 barn per avdelning förra året. Enligt Anna Olskog, på Lärarförbundet, pressas det ibland in barn på förskolorna.

– Det utgör en stor påverkan. Ett barn är en individ och allt vad det innebär med omsorg, lärande och utveckling. Barn har rättigheter och vi lärare vill vara yrkesskickliga och tillmötesgående.

”Det är ett jätteproblem där ute”

Statistiken visar att Umeå kommun förra året hade i snitt 5,2 barn per heltidsanställd. Enligt Anna Olskog är barngrupperna i kommunen alldeles för stora.

– I samklang med den ökande bristen på förskollärare så blir det ett jätteproblem där ute. Våra medlemmar ger ett entydigt svar: det är för hög arbetsbelastning. Ett sätt att handskas med det är att titta på barngruppernas storlek.

Fler mätningar speglar verkligheten

Hur barngrupperna ser ut i år vet inte kommunen än eftersom räkningen pågår under september.

Mätningarna av Skolverket görs en gång om året, vilket enligt Anna Olskog, inte ger en helt sanningsenlig bild.

– Situationen för våra förskollärare är bättre efter semestern. Men vi vet av erfarenhet att det blir fler barn och högre krav mot slutet av året. Därför skulle en mätning på hösten och en på våren spegla verkligheten och ge mycket tuffare siffror, säger hon och fortsätter:

– Skulle en till mätning göras hoppas vi också att politiken skulle vakna till.

Moa Brydsten (S): ”Vi tar det på allvar”

För- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten (S) menar att det pågår ett arbete med de fackliga organisationerna.

– Alla rapporter vi får in om bristande arbetsmiljö tar vi så klart på stort allvar. Ett arbete pågår nu för att få ett mer systematiskt arbetsmiljöarbete.

Hon menar att arbetsmiljön är en väldigt viktig fråga och att det är viktigt att huvudmannen tillsammans med förskolorna kan diskutera vad som behöver göras för att förbättra arbetsmiljön.

– Något som vi pratat om länge är administrativa arbetsuppgifter för all personal. Man upplever att administrationen har ökat, men dokumentationskraven har också ökat. Det är viktigt med dokumentation, men det får inte ta över.

Hör mer om hur lärare och barn påverkas av stora grupper i klippet ovan.

Tipsa oss!

Hur ser det ut på ditt barns förskola? Med barngrupper och bemanning?

Tipsa oss gärna – mejla vasterbotten@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.