I början av september insjuknade 275 personer med magsjukeliknande symptom på Baldergymnasiet i Skellefteå. Det var länge oklart vad som orsakade utbrottet men efter att prover skickats till ett labb i Storbritannien fick man svar. Boven i dramat var så kallade lektiner. Det finns i bland annat bönor, vilket hade serverats i tacofärsen vid skollunchen på Baldergymansiet.
Livsmedelsverket uppmanar
Nu går Livsmedelsverket ut med en uppmaning om att inte glömma bort att blötlägga och koka baljväxter. De skriver att ämnet lektiner kan ge illamående, kräkningar och diarré och att det legat bakom ett stort utbrott av matförgiftning på en skola i Skellefteå.
– Att torkade baljväxter måste blötläggas och kokas innan man äter dem är gammal kunskap som kanske till viss del glömts bort. Men det är viktigt att påminnas om i dag när bönor, ärtor och linser används i fler och fler maträtter, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Bör blötläggas tolv timmar
Enligt Livsmedelsverket bör torkade bönor och ärtor blötläggas i minst tolv timmar, samt sköljas och kokas i minst en halvtimme. Spad från blötlagda bönor bör inte användas i matlagningen. De skriver också att bönor som säljs på burk eller tetra redan är tillagade och därför kan ätas direkt.
Hör Skellefteås måltidschef Peter Lundmark om vad det innebär för skolmaten.