• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Europeiska flygsäkerhetsmyndigheten stoppar olycksmodellen

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska flygsäkerhetsmyndigheten, Easa, stoppar samtliga flyg av samma typ som kraschade i Umeå i söndags.

I ett så kallat akut luftvärdighetsdirektiv skriver europeiska luftfartsmyndigheten att samtliga GA8 Airvan-plan nu ska ställas på marken. Som anledning uppger man olyckan i Umeå i söndags. ”Tidiga rapporter visar att en vinge kan ha lossnat från flygplanet innan det störtade, men roten till olyckan är inte fastslagen”, skriver Easa.

Easa skriver att man informerats om att flygplanstypen ska stoppas i Australien från 20 juli och 15 dagar framåt, och därför tar även europeiska flygsäkerhetsmyndigheten beslutet att stoppa den.

Flygkraschen i Umeå

Svenska klubbar valde att ställa olycksmodellen

I ett mejl till SVT skriver den australiensiska flygplanstillverkaren så här:

– Vi är djupt sorgsna över olyckan som skett i Sverige och vill skicka våra djupaste sympatier till familjerna som drabbats. GippsAero kommer att samarbeta med myndigheterna som är ansvariga för utredningen av olyckan. Vi kommer att tillhandahålla full teknisk support.

Tidigare har de svenska fallskärmsklubbar som har flygplanstypen valt att stoppa flygningarna med planet. Förutom i Umeå finns samma flygplanstyp i Småland och i Linköping.

Statens haverikommissionen har tidigare bekräftat att planet inte var helt när det nådde marken, men har inte velat kommentera vilka delar som brutits loss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet