Hör parkdriftchef Michael Holmström berätta om arbetet efter stormvindarna och översvämningarna i Umeå. Foto: SVT

Se röjningsarbetet på Rödäng • ”Så extremt har det aldrig varit förut”

Uppdaterad
Publicerad

Efter höstens stormar och översvämningar har Umeås gatu- och parkförvaltning haft fullt upp med skadorna.

– Jag har jobbat i 40 år och vi har aldrig haft så mycket regn och stormfälld skog, någonting är på väg att hända, som vi måste vara bättre förberedda på, säger Michael Holmström, parkdriftchef i Umeå.

Länsstyrelsen har varnat för att det kommer bli vanligare med skyfall, stormar och översvämningar i framtiden och Umeå kommuns gatu- och parkförvaltning har haft fullt upp att röja upp efter de senaste veckornas förstörelse.

På Rödäng i Umeå har Tvärån svämmat över flera gånger under hösten, något som skapat stora problem och skador i området.

Översvämningar i Västerbotten

Krävs långsiktiga insatser

För att underlätta vattenflödet tillfälligt vid Tvärån tar kommunens gatu- och parkförvaltning bland annat bort en bro och röjer upp träd och vegetation i och runt ån, men långsiktigt krävs andra lösningar.

– Vi håller på att tillsätta en projektgrupp som ska se på en mer långsiktig lösning, exempelvis om man kan göra någon form av fördröjningsmagasin eller någonting liknande, men arbetet vi gör nu, ”quickfixen”, är för att vattnet ska få en snabbare rörelse genom Rödäng ner mot älven, säger parkdriftchef Michael Holmström.

Olika orsaker till vattenmängderna

Michael Holmström menar att det kan finnas flera orsaker till de ökade vattenmängderna.

– Dels är det förtätningarna på Västerslätt, det asfalteras mer och det blir mer vatten som ska ner till Tvärån, men också skyfallsregnen vi har fått.

Han säger att även om det är känt sen tidigare att Tvärån brukar få mycket vatten så är årets vattenmängder ovanligt.

– Så extremt som det är i år har det aldrig varit förut.

Se röjningsarbetet vid Tvärån i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västerbotten

Mer i ämnet