Foto: Nordisk film/SVT

Efter Sameblod – vill ha sanningskommission

Uppdaterad
Publicerad

Filmen Sameblod fortsätter att väcka reaktioner i Sverige och i världen. Skallmätningar och andra förnedrande processer av det samiska folket förvånar många. Och nu för filmaren och medproducenten till filmen Sameblod, Oskar Östergren, fram kravet på en sanningskommission för att kartlägga det som varit och för att det samiska folket ska få upprättelse och försoning.

Östergren menar att det är nödvändigt med en sanningskommission för att samerna ska få upprättelse och chans till försoning trots kränkningarna.

– Man måste gå tillbaks och kartlägga det som varit. Det handlar om att få fram sanningen och sedan få till en försoningsprocess, säger han.

Riksdagsmotioner avslogs

Både Vänsterpartiet och den Centerpartistiske riksdagsmannen Per Åsling från Östersund har motionerat i riksdagen för att en sanningskommission ska tillsättas men motionerna avslogs så sent som i början på februari nu i år.

Samefrågorna ligger under kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och Miljöpartiets samepolitiske talesperson Jonas Eriksson, motiverar avslaget med att det är praxis att avslå motioner som redan är under beredning.

Behöver ytterligare stöd

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet men också S står bakom kravet på en sanningskommision. Men det behövs ytterligare stöd i riksdagen för att det ska bli majoritet.

– Det är nödvändigt att få till en sanningskommission då det finns stor okunskap om samernas historia och de övergrepp som staten genom historien gjort mot det samerna. Det skulle också vara ett erkännande av det samiska folket och jag har nog en förhoppning att en sanningskommission ska kunna bli verklighet, säger Jonas Eriksson (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.