Foto: TT

Efter storbråken – MP tillbaka i lokala händer

Uppdaterad
Publicerad

De stora konflikter som präglat Miljöpartiet i Västerbotten i allmänhet och Umeå i synnerhet kan nu vara till ända. Idag röstades en ny lokal styrelse fram i partiet och därmed är man åter i lokala händer.

De interna konflikterna har präglat Miljöpartiet i Umeå och Västerbotten i över tio års tid. Det blev så pass illa att att partistyrelsen 2017 klev in och tog över med en central styrelse för att bryta konfliktläget i länet och Umeå kommun.

För omkring två veckor sedan beslutade partistyrelsen att låta medlemmarna rösta fram lokala representanter till distriktsstyrelsen igen. Nu har tyglarna släppts även för den lokala avdelningen i Umeå och under lördagen röstades en ny styrelse fram.

– Det känns jättebra och kul att få förtroendet med den inställningen och energin som finns just nu. I Umeå går vi på en liten våg i och med att vi behöll alla mandat, säger Miljöpartiet Umeås nya ordförande John Vestergren till SVT Nyheter.

”Nykter och moget beslut”

I och med att Miljöpartiet Umeå nu fått en lokal styrelse igen betyder det att interimstyrelsen, som letts av Max Troendlé nu upplösts och man hoppas att detta ska hjälpa partiet att se framåt.

– Mycket av det som funnits tidigare, med frågetecknen som varit, så är det i stort sett avklarat och vi har kommit till ett mycket bättre klimat överhuvudtaget. Då är det ett jättebra läge att lämna ifrån sig, det är ett nyktert och moget beslut, säger Vestergren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.