Stormöte för Björklövens tränare efter SVT:s granskning av ungdomars situation. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning av Björklöven – nu får 1000 svara på enkät

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans granskning av Björklövens ungdomsverksamhet där unga vittnat om missförhållanden samlas nu samtliga som arbetar inom Björklöven, tränare och ledare, för att gå igenom det som hänt. Klubbens ledning ska också redovisa hur arbetet går vidare efter all kritik.

Det var för en vecka sedan som SVT Nyheter Västerbotten publicerade flera röster där ungdomsverksamheten fick kritik från ungdomar och föräldrar. Negativ särbehandling, mobbning inom lag och utfrysning var några av punkterna som kritikerna förde fram liksom att släktband och föräldrapåverkan påverkade speltiden för de unga.

– Vi har fått mycket input. Ikväll vill vi sammanfatta vad som har hänt och så ska vi presentera våra tankar om hur vi ska arbeta framåt. Det är det vi ska samlas kring och gå igenom, förklarar Anders Blomberg, VD för Björklöven.

Obligatorisk närvaro

Totalt böjds ett hundratal tränare och ledare in till ett stormöte vid arenan i Umeå under tisdagskvällen. Enligt inbjudan var det obligatorisk närvaro.

– I första hand är det ett tillfälle för att tala om vad som behöver göras, hur organisationen ser ut och vilka utmaningar som finns – en problemidentifiering, berättar Blomberg före mötet.

Digital enkät till alla

Föreningen bestämde sig redan förra veckan att ta hjälp av Rädda Barnen och till viss del av RF Sisu för att få bukt med problemen.

Under mötet informerade Björlövens ledning att samtliga spelare, föräldrar och tränare kommer få en enkät skickad till sig med frågor om hur verksamheten fungerar.

Uppdaterad kl 16:20 fredagen den 7:e februari

1000 enkäter har skickats till spelare, ledare och föräldrar med anknytning till Björklöven. Enkäten ska vara inskickad senast fredagen 7:e februari. Klubben kommer senare att gå igenom enkäten vilket kommer ta några dagar, bekräftar Anders Blomberg, Björklövens vd i ett sms till SVT.

På sin hemsida gick Björklöven ut under fredagen med en kommuniké där de skriver att regeländringar kan krävas för att få bukt med problemen.De skriver på sin egen sajt att ”Det kan bli så att vi tydligare ska styra ledarna och sätta upp regler för vad du som förälder får och inte får göra i Björklöven.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiken mot Björklövens ungdomsverksamhet

Mer i ämnet